aug 19 2016

Welkom!

Een welkomstwoord van Malcolm Pein

Fijn dat jullie op de basisscholen in Nederland mee gaan doen met Yes2Chess (Zeg Ja tegen Schaken!). Yes2Chess wordt mogelijk gemaakt door onze Engelse Stichting Chess in Schools and Communities en door het bedrijf Barclaycard. In Nederland werken we samen met de Stichting Het SchaaKKasteeL. Yes2Chess is een nieuwe schoolschaakgemeenschap op internet voor alle kinderen van basisscholen uit Nederland, Engeland, Duitsland, Noorwegen, Portugal, Spanje, Zweden en Denemarken.

Ieder kind dat via de basisschool wordt aangemeld ontvangt een gratis lidmaatschap om in een vrije en beveiligde zone op internet schaak te kunnen spelen op ieder moment dat de school open is. Het lidmaatschap loopt tot juli 2018 en moet voor het nieuwe schooljaar weer opnieuw worden aangevraagd.


De burgemeester van Londen (midden), Boris Johnson, op de foto met basisschoolkinderen die de London Chess Classic bezochten in december 2014. Ze riepen allemaal Yes2Chess! Op de foto links: Malcolm Pein. Dank zij de Engelse stichting Chess in Schools and Communities bezochten 2000 schoolkinderen deze Classic! Foto: Website CSC

Zeg Ja tegen Schaken! (Yes2Chess) op de Nederlandse basisscholen!

Er zijn veel voordelen te noemen als kinderen op de basisschool leren schaken. Kinderen leren kritisch te denken en logisch te redeneren, terwijl zij hun geheugen en concentratie verbeteren. Het schaakspel bevordert de emotionele ontwikkeling van jonge kinderen zoals verbeelding en creativiteit en het leert ook dat hard werken loont. Er wordt aan zelfvertrouwen gewerkt en sportiviteit wordt aangemoedigd.

Het Europees Parlement heeft dit ook onderkend en steunde in 2012 middels een Verklaring het Schaken op School in de lidstaten. Daarbij werd ook genoemd dat schaken kan helpen bij de integratie en discriminatie kan tegengaan. Het belangrijkste blijft echter dat kinderen plezier beleven met het schaakspel.

Wie is Macolm Pein?

Malcolm Pein is internationaal schaakmeester en schaakjournalist. Hij heeft dagelijks een schaakrubriek in de Daily Telegraph, een Engels dagblad. Hij is ook auteur van vele schaakboeken.

Malcolm Pein is directeur van het London Chess Classic Chess Tournament (met bijbehorende nevenactiviteiten). Dit schaaktoernooi wordt jaarlijks in London in december gehouden waaraan veel wereldtoppers meedoen.

Malcolm Pein is directeur van de Engelse Stichting Chess in Schools and Communities. Deze stichting heeft als doel jonge kinderen in aanraking te brengen met het schaakspel op de basisschool.

Welkomstwoord van Teun Koorevaar

We zijn verheugd dat onze bestaande samenwerking met Malcolm Pein en zijn stichting geleid heeft tot de introductie van Yes2Chess in Nederland. Tijdens het Pathena NK Jeugdschaak 2014 in Rotterdam hadden we gezamenlijk al een internationaal toernooi georganiseerd op internet voor kinderen van basisscholen uit diverse landen.


De burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, die het Tata Chess Tournament on Tour 2015 in De Rotterdam bezocht, wilde graag met basisschoolkinderen op de foto. Deze kinderen krijgen wekelijks schaakles, verzorgd door de stichting Het SchaaKKasteeL. Foto: tk

De doelstellingen van onze stichtingen komen overeen en hieruit is ook onze passie en inzet te verklaren om het schaken en schaken leren op de basisscholen te bevorderen.

Wie is Teun Koorevaar?

Teun Koorevaar is oud-voorzitter van de Rotterdamse Schaakbond, oud-Bondraadslid en oud-lid van de Financiƫle Advies Commissie van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond. In deze hoedanigheden heeft hij aan grote schaakprojecten gewerkt.

Hij is voorzitter van de Stichting Het SchaaKKasteeL die tot doel heeft het bevorderen van schaken en schaken leren op onze basisscholen vanuit educatief oogpunt. De stichting is betrokken bij diverse projecten. De Stichting Het SchaakKasteel werkt samen met nationale en internationale instellingen waaronder de Engelse Stichting Chess in Schools and Communities van Malcolm Pein.


Emre Karan, die pas schaakles heeft op school, biedt aan wereldkampioen Magnus Carlsen een exemplaar aan van het unieke Rotterdam Schaakspel. Rechts Teun Koorevaar en op de achtergrond onze Anish Giri. Foto: Tata Steel Chess, Jurriaan Hoefsmit.

Hij is mede-eigenaar en redacteur van Schoolschaaksite.nl. Op deze site wordt in ruime zin gepubliceerd over schaken op de Nederlandse en Belgische (Vlaanderen) basisscholen. Ook werkt hij vanaf de introductie in 2010 mee aan Schaaksite.nl

Buiten het schaken is hij voorzitter van de Stichting Neeltje Buis. Deze stichting biedt dames, die het moeilijk hebben, de mogelijkheid om tweedekansonderwijs te volgen. Zij krijgen hiervoor dan financiƫle ondersteuning.

Verklaring ‘Schaken op School’ van het Europees Parlement uit 2012

Schriftelijke Verklaring uit 2012 over invoering van het programma ‘Schaken op School’ in het onderwijssysteem van de lidstaten van de Europese Unie. Klik hier om deze verklaring te lezen of te downloaden.